Las Fallas de Valencia: Vuoden 1936 Espanjan Sisällissota ja Francon Diktaattorin Nousu Valtaan

blog 2024-12-03 0Browse 0
Las Fallas de Valencia: Vuoden 1936 Espanjan Sisällissota ja Francon Diktaattorin Nousu Valtaan

Las Fallas, Valencian kaupunkiin joka maaliskuu juhlittu ihmeellinen ja liekkeihin hukkumista rakastava festivaali. Se kuvaa ainutlaatuisempaa espanjalaista kulttuuria, jossa perinteet ja tuli yhdistyvät hurmaavalla tavalla. Mutta Las Fallasin historiaan kätketään myös poliittisia myrskyjä ja draamaa, jotka ovat leimanneet Espanjan 20. vuosisataa. Vuonna 1936 tapahtuneet espanjan sisällissota ja Francon diktatuurin nousu valtaan heijastuivat vahvasti festivaalin juhlahenkeen ja muotoiluun.

Sisällissodan alkaessa Espanja oli syvästi jakautunut kahteen leiriin: tasavaltalaiset, jotka kannattivat demokraattista hallintoa, ja kansallistasoittaiset, jotka halusivat autoritaarista johtoa ja vahvaa katolisen kirkon roolia yhteiskunnassa. Valensissa, Las Fallasin kotikaupungissa, tasavaltalaisten kannatus oli vahvaa.

Sisällissodan alkuvaiheessa Las Fallas oli kielletty ja festivaalin ikoninen “fallas” -patsaiden polttaminen keskeytettiin. Sellaiset ikonit, jotka ennen symboloivat iloista juhlaa ja yhteisöllisyyttä, nähtiin nyt uhkana Francon nationalistiselle ideologisalle.

Francon joukot voittivat lopulta sisällissodan vuonna 1939. Seuraavien vuosien aikana Espanja ajautui diktatuuriin, joka kesti lähes neljä vuosikymmentä. Vaikka Las Fallas palasi Valencian katukuvistoon Francon hallinnon aikana, sen luonne oli muuttunut merkittävästi.

  • Poliittinen sensurointi: Festivaalin satiiriset “fallas”-patsaat, jotka ennen usein parodioivat poliitikkoja ja yhteiskunnan rakenteita, joutuivat vahvan sensuuriin. Poliittiset kommentit kiellettiin ja festivaali keskittyi enemmän perinteisiin ja patriotismiin.

  • Katolisten arvojen korostaminen: Francon hallinto pyrki vahvistamaan katolisten arvojen vaikutusta Espanjan yhteiskuntaan. Las Fallasin juhlat sisälsivät nyt useimmin uskonnollisia motiiveja ja symboliikkaa, heikentäen festivaalin aiempaa sekularistista luonnetta.

Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975 Espanja aloitti demokratiseen siirtymään ja Las Fallas palasi itsensä löytämiseen. Satiiri palasi festivaaliin vahvemmin kuin koskaan, kritisoiden nyt poliitikkojen korruptiota ja yhteiskunnan ongelmia.

Las Fallasin historia heijastaa Espanjan 20. vuosisadan myrskyjä: sisällissotaa, diktatuuria ja lopulta demokratiaa. Se on vahva muistutus siitä, kuinka poliittiset tapahtumat voivat vaikuttaa kulttuuriin ja perinteisiin, samalla kun ne myös osoittavat ihmisten kykyä mukautua muutoksiin ja säilyttää juhlan merkitystä.

Las Fallasin vaiheet: Kuvaus
Ennen sisällissotaa (1936) Ihailtu vapaus ja satiiri
Sisällissodan aika (1936-1939) Festivaali kielletty
Francon diktatuuri (1939-1975) Poliittinen sensurointi, katolisten arvojen korostaminen
Demokratian paluu (1975-) Satiirin paluu, vahvempi kritiikki ja yhteiskunnallinen kommentointi

Las Fallas on tänään yksi Espanjan tunnetuimmista festivaaleista. Se houkuttelee miljoonia turisteja ympäri maailmaa, jotka ihailevat näyttävää taidetta ja juhlan riehakasta tunnelmaa. Festivaali toimii myös muistutuksena Espanjan vaikeiden historiastansa ja ihmisten kykystä nousta vaikeuksista.

Tänään Las Fallasin patsaat ovat täynnä sanoma-arvoa, satiiria ja poliittista kommentointia. Ne kertovat tarinan, joka on samalla traaginen ja inspiroiva: Espanjan historiasta, ihmisten vahvuudesta ja kulttuurin kyvystä selviytyä vaikeuksista. Las Fallasin palojen savu nousee taivaalle muistutuksena menneisyydestä ja lupauksena paremmasta tulevaisuudesta.

TAGS