Korkum-vallan nousu: Aksumin kuningaskunnan kukistumisesta ja Etiopian keskiaikaiseen valtioon

blog 2024-12-02 0Browse 0
Korkum-vallan nousu: Aksumin kuningaskunnan kukistumisesta ja Etiopian keskiaikaiseen valtioon
  1. vuosisadalla Etiopiassa tapahtui merkittävä historiallinen käänne, kun Zagwe-dynastia nousi valtaan. Tämä tapahtuma, jota kutsutaan Korkum-vallan nousuksi, oli monimutkainen prosessi, joka kietoutui Aksumin kuningaskunnan hiipumiseen ja Etiopian keskiaikaisen valtion syntyyn.

Aksumin kuningaskunta oli hallinnut Etiopiaa vuosisatojen ajan ja saavuttanut huippunsa 4. - 7. vuosisadalla. Kuningas Ezana, joka kääntyi kristinuskoon vuonna 325 ja muutti Aksumia ensimmäiseksi kristinuskolleen kuningaskunnaksi Afrikassa, oli yksi Aksumin tunnetuimmista hallitsijoista.

Aksumin taloudellista menestystä kannattivat kauppa ja maatalous. Valtio oli keskeinen kaupankäynnin solmukohta Punaiselle merelle johtavassa reitissä, mistä se sai huomattavaa vaurautta ja vaikutusta koko Itä-Afrikkaan. Aksumin hallitsijat rakennuttivat myös monumentaalisia arkkitehtonisia muistomerkkejä, kuten obeliski Obelisk of Axum, joka edelleen seisoo Aksumin historiallisessa kaupungissa.

Kuitenkin 700-luvun lopulta lähtien Aksumin kuningaskunta alkoi heiketä. Syitä tähän olivat monet, mukaan lukien:

  • Kauppiareenoiden muutokset: Arabivalloitus ja uusien kauppareittien synty vaikeuttivat Aksumin asemaa kauppakeskuksena.
  • Sisäinen hajaannus: Kuningaskunta kokena sisäisiä ristiriitoja, jotka heikensivät sen yhteenkuuluvuutta.

Aksumin valta alkoi väistyä, ja 10. vuosisadalla Zagwe-dynastia nousi valtaan, aloittaen Korkum-vallan ajan. Tästä ajasta on hyvin vähän tietoa, mutta arkeologiset löydöt osoittavat että Zagwe-dynastialle oli ominaista vahva uskonnollinen keskittyminen ja taiteellinen kehitys. He rakensivat luostareita ja kirkkoja, joista tunnetuimpia on Lalibellan kalliopiha.

Zagwe-dynastia hallitsi Etiopiaa noin 200 vuoden ajan. Hallitsijoiden uskonnollinen vakaumus vahvisti kristinuskon asemaa Etiopissa ja loi pohjan maan tulevalle uskonnolliselle identiteetille. Korkum-vallan kaudella syntyi myös uusia poliittisia rakenteita ja hallintojärjestelmiä, jotka muokkasivat Etiopiaa keskiaikaiseksi valtioiksi.

Korkum-vallan nousu oli merkittävä käännekohta Etiopian historiassa. Aksumin kuningaskunnan kukistuminen merkitsi vanhan aikakauden loppua ja uuden aikakauden alkua, jossa kristinusko vahvistui ja keskiaikaiset valtiomuodot kehittyivät. Zagwe-dynastia loi pohjan Etiopian tulevalle kehitykselle ja jätti jälkeensä uskonnollisia, taiteellisia ja poliittisia perintöjä, jotka ovat edelleen nähtävissä maassa tänään.

Zagwen hallitsijat:

Hallitsija Vuodet valtaistuimella Muuta
Mara Takla Haymanot 1137 - 1159 Zagwe dynastian perustaja
Gebra Maskal Lalaibela 1181-1221 Tunnettu Lalibelan kalliopihan rakentamisesta

Tällä tavalla Korkum-vallan nousu muutti Etiopian poliittista ja uskonnollista maisemaa. Aksumin hajoaminen oli dolorosa, mutta se loi tilaa uusille valemmille ja ideoille, jotka lopulta vahvistivat Etiopian identiteetin keskiajalla.

TAGS